Yabancı Dil Olarak İngilizce Öğrencilerinin Harmanlanmış Öğrenme Ortamında Görev Temelli Dil Değerlendirmesi Algıları Üzerine Bir Araştırma


AKBULUT H. S., MİRİCİ İ. H.

Novitas-Royal, cilt.18, sa.2, ss.12-28, 2024 (Scopus) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 18 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2024
  • Doi Numarası: 10.5281/zenodo.13225030
  • Dergi Adı: Novitas-Royal
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.12-28
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma, yabancı dil olarak İngilizce öğrenen Türk öğrencilerinin yükseköğretim düzeyindeki harmanlanmış öğrenme ortamında göreve dayalı dil değerlendirmesi (TBLA) algılarını incelemiştir. Cinsiyete ve yeterlilik düzeyine göre algılarında anlamlı bir farklılık olup olmadığının ortaya çıkarılması amaçlandı. Kolayda örnekleme yönteminin kullanıldığı, 54 öğrencinin katılımıyla yapılan kesitsel bir anket tasarımı çalışmasıydı. Betimsel olarak analiz edilen verilerin toplanmasında Öğrenci Değerlendirme Algısı Anketi (SPAQ) kullanılmış ve sonuçların ortalamaları ve standart sapmaları SPSS 22 aracılığıyla raporlanmıştır. Cronbach alfa değeri, Ölçeğin iç tutarlılığını ortaya koyan değer 0.81 olarak hesaplanmıştır. Verilerin normalliği ve doğrusallığı kontrol edildikten sonra çok değişkenli varyans analizi (MANOVA) yapılmıştır. Sonuçlar, öğrencilerin harmanlanmış öğrenme ortamında TBLA’ya ilişkin oldukça olumlu algılara sahip olduklarını göstermektedir. Her ne kadar kadın öğrenciler anketin üç ölçeğinde biraz daha yüksek ortalama puanlar alsalar da, cinsiyetten kaynaklanan anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Aynı şekilde, A2 seviyesindeki öğrencilerin üç ölçekteki puan ortalamaları biraz daha yüksek olmasına rağmen, A2 ve B1 seviyesindeki öğrencilerin algıları arasında anlamlı bir fark bulunmamıştır.
This study examined the Turkish EFL students’ perceptions of task-based language assessment (TBLA) in the blended learning environment at the tertiary level. It aimed to discover whether there were any significant differences in their perceptions based on gender and level of proficiency. It was a cross-sectional survey design study using the convenience sampling method with the participation of 54 students. Students’ Perceptions of Assessment Questionnaire (SPAQ) was used to collect data descriptively, reporting the means and standard deviations of the results via SPSS 22. The Cronbach’s alpha value, which reveals the scale’s internal consistency, was calculated to be 0.81. After checking the normality and linearity of the data, a multivariate analysis of variance (MANOVA) was carried out. The results showed that the students positively perceived TBLA in the blended learning environment. Although the female students obtained slightly higher mean scores on the three scales of the questionnaire, no significant gender differences were reported. Likewise, there was not a significant difference between the A2 and B1 level students’ perceptions despite the A2 level students’ slightly higher mean scores on three scales.