Geniş Tutulumlu Dentigeröz Kist: Olgu Sunumu


Creative Commons License

Berberoğlu Tuna B., Koç N., Avcu N.

TDB 26. Uluslararası Dişhekimliği Kongresi, İstanbul, Türkiye, 8 - 10 Eylül 2022, ss.381

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.381
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Geniş Tutulumlu Dentigeröz Kist: Olgu Sunumu 

AMAÇ: Dentigeröz kistler (DK) mandibular üçüncü molarlar, maksiller kaninler ve mandibular premolarlarda sık görülen odontojenik gelişimsel kistlerdir. Radyolojik olarak gömük dişin mine-sement sınırından başlayan, düzgün sınırlı, uniloküler, radyolüsensilerdir. Foliküler boşluk 5 mm’den fazla ise DK’den şüphelenilmelidir.

OLGU SUNUMU: Sistemik hastalığı ve ağız dışı bulgusu olmayan, 43 yaşında erkek hasta bir senedir devam eden ağrı şikayeti ile kliniğimize başvurdu. Ağız içi muayenesinde; 37 nolu dişte perküsyonda ağrı ve derin çürük mevcuttu. Panoramik görüntüde gömük 38 nolu dişi içine alan geniş radyolüsent lezyon saptandı. Konik ışınlı bilgisayarlı tomografide 38 nolu dişin mine sement sınırından başlayan, 36 nolu dişin distaliyle ramus arasında uzanan, 41x28x21 mm boyutlarında uniloküler, belirgin sınırlı hipodens lezyon izlendi. Mandibular lingual ve bukkal kortikal bölgede incelme, perforasyon, ekspansiyon, kanal kortikalinde rezorpsiyon ve inferiora yer değiştirme mevcuttu. DK ön tanısı histopatolojik incelemeyle doğrulandı. İlgili dişler çekilip lezyon çıkarıldı. Hasta takip edilmektedir.

SONUÇ: DK’ler radyografilerde tesadüfen veya muayenede şişlik nedeniyle saptanır. Sekonder enfeksiyon gelişmedikçe bulgu vermeksizin büyük boyutlara ulaşabilir ve patolojik kırık oluşturabilirler. Bu komplikasyonların önlenmesi için eksik diş varlığı önemsenmeli, gömük dişler daha dikkatli değerlendirilmelidir