Türk Gazete Köşesinde Öğüt Veren Uzman Kişi Olarak Güzin Abla Kimliğinin İnşası
Türkbilig, cilt.2021, sa.42, ss.195-209, 2021 (Scopus, TRDizin)
- Yayın Türü: Makale / Tam Makale
- Cilt numarası: 2021 Sayı: 42
- Basım Tarihi: 2021
- Dergi Adı: Türkbilig
- Derginin Tarandığı İndeksler: Scopus, Linguistic Bibliography, MLA - Modern Language Association Database, TR DİZİN (ULAKBİM)
- Sayfa Sayıları: ss.195-209
- Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet
Özet
Güzin abla tarafından yazılan öğüt mektupları sorunlarına çözüm arayan okurlar ve bu köşeyi takip eden okuyuculardan kabul görmek ve bu kabulü devam ettirmek için Güzin abla kimliğinin temsil edildi ği ‘değerlendirme, yarg ılama ve yönlendirme’ gibi birtak ım karma şık aktiviteleri içerir. Bu çalışma, Güzin ablanın genel anlamda Türk kamuoyuna ve özel olarak ise öğüt köşesini takip eden danışanlara kendini nasıl ifade ettiğini bulmayı amaçlamaktadır. Veriler çevrimiçi yayınlanan bir gazeteden alınmıştır ve altı söylemsel strateji Locher’ın (2006) öğüt veren uzman kimli ği çalışmasından uyarlanm ıştır. Çalışmanın sonuçları, Türk kimli ğinin bazı yönlerden Amerikalı öğüt veren dan ışman kimliğine göre farklılıklar gösterdiğini ortaya koymaktadır. Öğüt verme pratiklerindeki çarpıcı farklılıklardan biri, Türk öğüt veren danışmanın sorunlarına çözüm arayanlara cevap verirken mizah ı tercih etmemesine karşın, Amerikalı danışmanın mizahı tercih etmesidir.
Advice letters written by the agony aunt include complex set of activities like ‘assessing, judging and directing’ through which the agony aunt represents an identity to the problem-seekers and the readers following her column to gain accept ance or to prolong that acceptance. The current study attempts to find out how the Turkish agony aunt presents herself to Turkish public in general and to the problem seekers following her column in particular. The data is retrived from an online newspaper site and six discursive strategies are adapted from Locher’s (2006) advicer identity study. The results of the study indicate that Turkish identity is different in relation to American advicer identity by certain aspects. One of the striking differences in the employment of advice is that whileTurkish advicer does not prefer to use humor when replying to the problem-seekers, American adviser uses humor.