Kolorektal Kanser Cerrahisinde Perioperatif Beslenme Yönetimi


Creative Commons License

Yıldız Kopuz T. N., Fisunoglu M.

Beslenme ve Diyet Dergisi, cilt.51, sa.2, ss.85-94, 2023 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Derleme
  • Cilt numarası: 51 Sayı: 2
  • Basım Tarihi: 2023
  • Doi Numarası: 10.33076/2023.bdd.1771
  • Dergi Adı: Beslenme ve Diyet Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.85-94
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kolorektal kanserde perioperatif beslenme yönetimi cerrahi tedavi planında çoğu zaman ihmal edilmektedir. Kolorektal kanser cerrahisinde preoperatif uzun süreli açlık, postoperatif oral beslenmeye geç başlanması gibi bazı geleneksel yaklaşımlar, var olan malnütrisyonun şiddetini artırmakta veya malnütrisyona zemin hazırlamaktadır. Malnütrisyon, artan morbidite, mortalite oranları, hastanede kalış süresi ve sağlık harcamalarında artış gibi olumsuz sonuçlara neden olmaktadır. Perioperatif beslenme yönetimi, Cerrahi Sonrası Hızlandırılmış İyileşme ve Avrupa Klinik Beslenme ve Metabolizma Derneği tarafından cerrahi sonuçların iyileştirilmesinde önemli bir adım olarak vurgulanmaktadır. Kolorektal kanserde, beslenme durumunun değerlendirilmesi perioperatif beslenme yönetiminin ilk basamağıdır. Malnütrisyon tanısı alan veya malnütrisyon riski olan hastalara uygun beslenme desteği verilmesinin klinik sonuçları iyileştirdiği gösterilmiştir. Ancak çoğu hastada beslenme taraması yapılmadığı için malnütrisyon riski tespit edilememektedir. Preoperatif ve postoperatif açlık sürelerinin en aza indirilmesi ile hastanede kalış süresi, postoperatif komplikasyonlar ve insülin direncinde azalma olduğu ortaya konmuştur. Arginin, omega 3 yağ asitleri ve nükleotidlerin birlikte bulunduğu immünonütrisyon modüllerinin malnütrisyon riski olan hastalara uygulanması, postoperatif sonuçları iyileştirebilir ve enfeksiyöz komplikasyon riskini azaltabilir. Kolorektal kanserin cerrahi tedavi sürecinde hastaya özgü beslenme yaklaşımları hem hastaların refahını iyileştirmede hem de tedavinin etkinliğini artırmada önemli bir rol oynamaktadır. Bu derleme makalede güncel literatür doğrultusunda kolorektal kanser cerrahisinde perioperatif beslenme yönetimi incelenmiştir.
Perioperative nutritional management in colorectal cancer surgery is often neglected in the surgical treatment plan. Some traditional approaches in colorectal cancer surgery, such as long-term preoperative fasting and delayed initiation of postoperative oral nutrition, increase the severity of existing malnutrition or prepare the ground for malnutrition. Malnutrition causes negative effects including increased morbidity, death rates, length of hospitalization, and healthcare expenses. Perioperative nutritional management is emphasized as an important step in improving surgical outcomes by Enhanced Recovery After Surgery and the European Society for Clinical Nutrition and Metabolism. The initial step in perioperative nutritional management of colorectal cancer is assessment of nutritional status. Clinical outcomes have been demonstrated to improve when patients who have been diagnosed with malnutrition or who are at risk for malnutrition receive the proper nutritional care. However, malnutrition risk often goes undetected in most patients due to a lack of nutritional screening. Reducing preoperative and postoperative fasting hours has been shown to decrease hospitalization, surgical complications, and insulin resistance. In malnourished patients, immunonutrition modules including a combination of arginine, omega 3 fatty acids, and nucleotides may enhance outcomes after surgery and lower the risk for infectious complications. Patient-specific nutritional approaches play an essential role in both improving patient well-being and increasing treatment effectiveness in surgical management of colorectal cancer. This review article examines perioperative nutritional management in colorectal cancer surgery based on current literature.