Transkutanöz Elektriksel Sinir Stimulasyonu (TENS) oral cerrahi sonrası ağrı kesici olarak kullanılabilir mi?


Creative Commons License

Özer T.

TAOMS 28th International Scientific Congress, Antalya, Türkiye, 14 - 18 Kasım 2021, ss.121

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.121
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmanın amacı, kullanımı gün geçtikçe yaygınlaşan ve pek çok alanda kullanılan TENS tedavisi ile non-steroid antiinflamatuar ilaçların (NSAI) postoperatif ağrı kesici özelliklerini karşılaştırmaktır. Aynı zamanda bu çalışma ile diş hekimliğinde kullanımı kısıtlı kalmış olan TENS tedavisinin yaygınlaştırılmasına da olanak sağlanmaktadır.

Yöntemler: 15 hastada, aynı pozisyonda bulunan (meziyoanguler, sınıf 2, pozisyon B) asemptomatik 30 gömülü mandibular yirmi-yaş dişinin çekimi yapıldı. İlk cerrahi işlem, her hastanın sağ tarafında yapıldı ve postoperatif TENS cihazı kullanılarak TENS grubu verileri elde edildi. 30 gün aradan sonra sol tarafta bulunan gömülü dişin çekimi yapıldı ve postoperatif NSAI reçete edilerek MED grubu verileri elde edildi. Postoperatif ağrı verileri, cerrahi sonrası 1., 2., 3., 4. ve 5. günlerde Visual Analog Scale (VAS) kullanılarak kayıt edildi. TENS grubu için hastaya taşınabilir TENS cihazı normal modda 80hz frekansta, 180Msn atım süresinde ayarlanarak kullanımı gösterilip teslim edildi. Günlük cihaz kullanım süreleri kayıt altına alındı.

Bulgular: Cerrahi sonrası 4. ve 5. günde TENS grubu ağrı verileri, MED grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur(p<0.05). Ayrıca TENS grubunda ölçülen ağrı verilerindeki günden güne azalış, her dönemde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur(p<0.05).

Sonuçlar: Bu çalışmada, son yıllarda ağrı kesici etkinliğinden dolayı sıklıkla kullanılmakta olan TENS’in oral cerrahi sonrasında da bu etkisinden faydalanılması değerlidir. Bu sayede gereksiz ilaç tüketimi ve olası yan etkilerinin önüne geçilmiş olacak ve hastalara daha konforlu geçirebilecekleri bir postoperatif dönem sağlanmış olacaktır.

Anahtar Kelimeler: oral cerrahi, postoperatif ağrı, transkütanöz elektrik sinir stimulasyonu

Objective: This study aims to compare postoperative painkiller features of TENS therapy,which is becoming more widespread everyday and is being used in many areas,with nonsteroidal anti-inflammatory drugs(NSAIDs).

Methods: In 15 patients, 30 asymptomatic impacted mandibular wisdom teeth (third molar) in the same position(mesioangular,class- 2,position-B) were extracted.The first surgical procedure was performed on the right side of each patient, and data on TENS group were obtained using a postoperative TENS device. After an interval of 30 days,the impacted tooth on the left was extracted and data on MED group were obtained with a prescription of postoperative NSAID.Data on postoperative pain were recorded using the Visual Analog Scale(VAS) on the 1st,2nd,3rd,4th and 5th day after surgery. For the TENS group, a portable TENS device was adjusted in normal mode at 80hz frequency with a 180Msec pulse time,patients were informed on how to use the device and the device was delivered to them. Device usage times were recorded daily.

Results: On the 4th and 5th days after the surgery,pain data in the TENS group were found to be statistically significantly lower than the MED group(p<0.05). In addition,day-to-day decrease in the measured pain data in the TENS group was statistically significant in each period(p<0.05).

Conclusions: In the present study,it is valuable to benefit from this impact of TENS,which has been frequently used in recent years due to its pain-relieving effects after oral surgery. Therefore,unnecessary drug consumption and possible side effects will be prevented, and a postoperative period in which patients will have a more comfortable time will be offered.

Keywords: oral surgery, postoperative pain, transcutaneous electrical nerve stimulation