Sağlık Akademisi Kastamonu, cilt.4, sa.2, ss.53-69, 2019 (Hakemli Dergi)
Yaygınlığı giderek artan otizm spektrum bozuklukları; sosyal etkileşimde belirgin
farklı tutumlar, takıntılı ve tekrarlanan davranışlar, motor becerileri iyi kullanamama
gibi birçok semptom ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Otizmde anormal
beslenme alışkanlıkları, besin tüketiminde seçicilik ve gastrointestinal sistem
problemleri gibi beslenme problemleri de görülmektedir. Ayrıca otizmde mikrobiyota
da sağlıklı bireylere göre farklıdır. Bu nedenle görülen semptomları azaltmak ve
yetersizliği görülebilecek besin ögelerinin yerine konulması için beslenme
tedavilerinin uygulanması elzemdir. Vitamin ve mineral takviyeleri, probiyotik
takviyesi, ketojenik diyet, glutensiz kazeinsiz diyet en çok tercih edilen ve otizmde
görülen semptomları azalttığı gösterilen beslenme tedavilerindendir. Beslenme
tedavileri her otizmli çocukta aynı etkiyi göstermediği için bireye özgü beslenme
tedavisi uygulanmalıdır. Bu derlemede, otizmde görülen beslenme ile ilgili sorunlar
ve güncel beslenme tedavilerinin etkisini araştıran yayınlar değerlendirilerek
özetlenmiştir.
With an increasing prevalence, autism spectrum disorders are neurological disorders
that characterized by a number of symptoms such as significantly different attitudes in
social interactions and communication, repetitive and obsessively behaviors, and
inability to use motor skills. In addition, nutritional problems such as abnormal eating
habits, sensitivity to food texture, selectivity in food consumption, and gastrointestinal
problems are also accompanied. Besides, microbiota of patients with autism seems to
be different when compared to healthy individuals. Therefore, nutritional treatment
applications are essential for reducing the symptoms and to replace nutritional
deficiencies. The most preferred nutritional therapies that have been shown to reduce
the symptoms in autism are vitamin, mineral, and probiotic supplements, ketogenic
diet, gluten-free and casein-free diets. Since nutritional treatments don’t show the same
effect in every autistic child, nutritional therapy should be applied specific to the
individual. This review summarizes the literature that investigate nutritional problems
and the effects of current nutritional treatments in autism.