Assessment of Diet Quality According to Gender in Adult Subjects


Parlak L., Ağaçdiken A., Dikmen D., Rakıcıoğlu N., Göktaş Z.

10.Uluslararası Beslenme ve Diyetetik Kongresi, Ankara, Türkiye, 31 Mart - 04 Nisan 2021, ss.254-255

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.254-255
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Uluslararası Diyet Kalite İndeksi (DKİ-U), kronik hastalıkların yanı sıra ülkelerin beslenme sorunlarını da kapsayan, yüksek kaliteli ve sağlıklı bir diyetin dört ana bileşenini (çeşitlilik, yeterlilik, moderasyon ve genel denge) içeren bir ölçüttür (1). Akdeniz diyeti (AD) ise başta kardiyovasküler hastalıklar olmak üzere obezite, diyabet ve kanser gibi birçok hastalıktan korunmada önemli rol oynayan bir beslenme modelidir (2). Cinsiyet bireylerin beslenme alışkanlıklarını etkileyebilir. Bu çalışma sağlıklı yetişkinlerde DKİ ve AD uyum durumu ile cinsiyetler arasındaki farklılıkların belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Kesitsel tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmaya Şubat-Haziran 2020 tarihlerinde 19-64 yaş arası 926 sağlıklı birey katılmıştır. Genel bilgiler, Akdeniz Diyeti Uyumu Değerlendirme Anketi (PREDİMED) ve 24 saatlik geriye dönük besin tüketim kaydından oluşan anket bazı bireylere yüz yüze bazılarına ise karantina nedeni ile telefon ile görüşülerek uygulanmıştır. Bireylerden vücut ağırlığı ve boy uzunluğu bilgileri de alınarak BKİ hesaplanmıştır. DKİ-U ise 24-saatlik geriye dönük besin tüketim kayıtlarına göre hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %50,4’ü kadın, %49,6’sı erkektir. Kadınların yaşı (34,4±13,15) ile erkeklerin yaşı (35,9±13,63) arasında istatistiksel açıdan anlamlı fark yoktur (p>0,05). Kadınların 12 puan üzerinden değerlendirilen PREDİMED skoru 6,3±2,13 iken erkeklerin 5,4±2,22’dir ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p<0,001). 100 puan üzerinden değerlendirilen toplam DKİ-U skorları karşılaştırıldığında kadınların 53,2±9,67 puan, erkeklerin 53,7±9,97 puan aldığı görülmüştür ve aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0,05). Erkeklerin ekmek ve tahıl grubu, posa, demir, kalsiyum alımındaki yeterlilik puanları daha yüksek, kadınların ise kolesterol ve sodyum gibi ılımlı alınması gereken ögelerin tüketimi daha düşük olduğundan moderasyon bileşenindeki puanları daha yüksek bulunmuştur (p<0,05). Sonuçlar: Bu araştırma sonuçları, kadınların erkeklere göre Akdeniz diyetine uyumunun daha yüksek olduğu göstermektedir. Bu durum kadınların sebze ve meyve tüketiminin daha fazla olması; erkeklerin ise kırmızı et gibi hayvansal proteinleri daha çok tüketip sebze meyve tüketiminin daha az olmasıyla açıklanabilir. Ancak DKİ-U alt kategorilerinden moderasyon ve yeterlilik bileşenlerinde ise cinsiyete özgü anlamlı farklılıklar görülmesine rağmen toplam DKİ-U skorları karşılaştırıldığında, diyet kalitesinin cinsiyete göre değişiklik göstermediği belirlenmiştir.

Objective:The Diet Quality Index-International(DQI-I) is a measure that includes the four main components of a high quality and healthy diet(diversity, adequacy, moderation, and balance), which includes the nutritional problems as well as chronic diseases(1). The Mediterranean diet(MD) is a nutritional model that plays an important role in the prevention of many diseases such as obesity, diabetes, cancer, and especially cardiovascular diseases(2). This study was conducted to determine the differences between gender and adherence to DQI and MD in healthy adults. Method:This crosssectional descriptive study included 926 healthy individuals aged 19-64, between February-June 2020. The questionnaire, consisting of general information, Mediterranean Diet Assessment Tool(PREDİMED), and a 24-hour dietary recall, was administered to some individuals face-to-face and to others by phone due to pandemic quarantine conditions. BMI was calculated by taking information on body weight and height from individuals. DQI-I was calculated according to 24-hour dietary recall. Results:50.4% of the individuals participating in the study were female and 49.6% of individuals were male. There is no statistically significant difference between the ages of female (34.4±13.15) and male (35.9±13.63) subjects (p>0.05). The PREDIMED score of females was 6.3±2.13, while the score of males was 5.4±2.22, and the difference was statistically significant (p<0.001). When the total DQIU scores, which were evaluated out of 100 points, were compared, females received 53.2±9.67 points and males received 53.7±9.97 points, however, the difference between genders was not statistically significant (p>0.05). Males had higher adequacy scores in the bread and cereal group, fiber, iron, and calcium intake, while women's consumption of cholesterol and sodium, which should be taken moderately, was lower therefore their scores in the moderation component were higher (p<0.05). Conclusions:These research results show that females are more likely to adhere to the MD than males. This might be due to higher consumption levels of animal proteins such as red meat among males and higher consumption levels of vegetables and fruits among females. However, although there were gender-specific significant differences in moderation and adequacy components of DQI-I subcategories, it was determined that diet quality did not differ according to gender when the total DQII scores were compared.