Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Dergisi, cilt.9, sa.2, ss.334-340, 2022 (Hakemli Dergi)
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) dünya yetişkin nüfusunun yaklaşık %13'ünün obez olduğunu belirtmektedir. Bu
durum obeziteyi ve komplikasyonlarını, en önemli küresel halk sağlığı endişelerinden ve önlenebilir hastalıklardan
biri haline getirmektedir. Beslenme, obezitenin önlenmesinde ve yönetiminde kilit role sahiptir. Birçok çalışma,
besin kaynaklı ögelerin (özellikle polifenollerin) obezitenin önlenmesinde ve yönetiminde rol oynayabileceğini
göstermektedir. Yetişkin insanlarda aktif kahverengi yağ dokusu varlığının tespiti ve kahverengi yağ dokusunun
(KYD) aktivasyonu yoluyla enerji harcaması, obezite yönetiminde umut verici bir yöntem olarak gösterilmektedir.
Polifenollerle ilişkilendirilen bazı anti-diyabetik ve obeziteyi önlemeye yönelik aktivitelerin, enerji harcaması
üzerinde olumlu etkileri olabileceği düşünülmektedir. Bu derleme enerji harcamasının kahverengileşme yoluyla
düzenlenmesinde bazı polifenollerin olası etkilerini değerlendirmektedir.
The World Health Organization (WHO) states that about 13% of the world’s adult population is obese. This makes
obesity and its complications one of the most important global public health concerns and preventable diseases.
Nutrition has a key role in the prevention and management of obesity. Many studies show that food-derived
elements (especially polyphenols) may play a role in the prevention and management of obesity. The determination
of the presence of active brown adipose tissue in people and the expenditure of energy through the activation of
brown adipose tissue (BAT) is shown as a promising method in the management of obesity. It is believed that
some anti-diabetic and obesity-preventing activities associated with polyphenols may have a positive effect on
energy expenditure. This review assesses the possible effects of some polyphenols on the regulation of energy
expenditure through browning.