α-Amylase Inhibition Properties of Bee Pollen and Bee Bread (Perga)


Creative Commons License

KESKİN M., ÖZKÖK A.

Hacettepe Journal of Biology and Chemistry, vol.48, no.4, pp.389-393, 2020 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Bee pollen is a valuable bee product with its nutritional and bioactive values according to its protein, lipid, amino acid,vitamin and phenolic content. When bee pollen is converted into bee bread, it becomes more easily digestible in thehuman digestive system, because of the partial breakdown of the pollen wall, the exine layer, with the effect of fermentation.Therefore, bee bread has a richer nutrient content available than bee pollen. Diabetes mellitus is a metabolic anddegenerative disease with long-term effects and inhibition of α-amylase is important for the treatment of this disease. Inthis study, methanol extract of pollen and perga samples was prepared. Total phenolic content, antioxidant capacity andα-amylase inhibition activity of the extract was determined. Total phenolic content and antioxidant capacity of pollen andperga extract was determined as 5.57-6.93 mg GAE/g and 74.56-97.66 μmol FeSO4.7H2O/g sample, respectively. IC50 valueof bee pollen and perga for α-amylase inhibition was found to be 4.21 and 3.57 mg/mL, respectively. It could be concludedthat perga may be more effective on Diabetes mellitus.
Arı poleni ve perga önemli arı ürünleridir. Arı poleni içerdiği protein, yağ, amino asit, vitamin ve fenolik içeriğine göre sahip olduğu besin ve biyoaktif değerleriyle değerli bir arı ürünüdür. Arı poleni arı ekmeğine dönüştürüldüğünde insan sindirim sisteminde daha kolay sindirilebilir hale gelir bunun sebebi fermentasyonun etkisiyle polenin eksin tabakasında kısmen bir parçalanma olmasıdır. Bu nedenle arı ekmeği arı polenine göre daha zengin besin içeriğine sahiptir. Diyabet uzun süreli etkileri olan metabolik ve dejeneratif bir hastalıktır ve α-amilazın inhibisyonu bu hastalığın tedavisi için önem arz etmektedir. Bu çalışmada polen ve perga örneklerinin methanol ekstraktları hazırlandı. Ekstraktların toplam fenolik madde miktarı, antioksidan kapasitesi ve α-amilaz inhibisyon aktiviteleri belirlendi. Polen ve perga örneklerinin toplam fenolik madde miktarı ile antioksidan kapasite miktarları ise sırasıyla 5.57-6.93 mg GAE/g ve 74.56-97.66 μmol FeSO4.7H2O/g sample olarak belirlendi. Polen ve perga ekstraktlarının α-amilaz inhibisyonu için IC50 değerleri sırasıyla 4.21 ve 3.57 mg/mL olarak bulundu. Sonuç olarak Perganın Diabetes mellitus üzerinde daha etikili olabileceği ifade edilebilir.