PAKETLİ BALLARIN BOTANİK ORİJİN TESPİTİ VE MİKROSKOBİK ANALİZLERİ: ETİKET BİLGİLERİ İLE İÇERİK UYUMLULUĞUNUN KARŞILAŞTIRILMASI


Creative Commons License

ÖZENİRLER Ç., MAYDA N., ÇELEMLİ Ö. G., ÖZKÖK A., SORKUN K.

GIDA, cilt.44, sa.5, ss.861-865, 2019 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 44 Sayı: 5
  • Basım Tarihi: 2019
  • Doi Numarası: 10.15237/gida.gd19058
  • Dergi Adı: GIDA
  • Derginin Tarandığı İndeksler: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.861-865
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bal, çiçekli bitkilerin nektarlarından ya da bitki özsuyu ile beslenen böceklerin salgılarından köken alır. İçeriğindekipolen ve bal çiği elementlerinin tanımlanması, balın botanik kökeninin belirlenmesinde kullanılan en önemliaraçlardır. Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne göre gıda maddesi olarak tüketime sunulacak balların botanikkökeninin standartlar çerçevesinde yapılan analizler ile tespit edilmesi ve paket üzerindeki etiket ile alıcılarınbilgilendirilmesi gerekir. Bu çalışmada Türkiye’de satışa sunulmuş paketli balların mikroskobik analizlerigerçekleştirilerek elde edilen sonuçların etiket bilgisi ile uyumluluğunun karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bukapsamda balların polen kompozisyonları, bal çiği elementleri (BÇE), 10 gram baldaki toplam polen sayısı (TPS10 g) ve bal çiği elementi sayıları, yüzde nem ve nişasta miktarı incelenmiştir. Sonuç olarak tüm bal örneklerininnem değerlerinin tebliğde verilen değerlerle uyumlu olduğu tespit edilmiştir. Mikroskobik incelemeler sonucunda10 balın etikette yer alan botanik orijini ile uyum göstermediği, üç balda %10’dan fazla nişasta bulunduğusaptanmıştır.
Honey originates from the nectars of flowering plants or excretions of plant-sucking insects on plants. The identification of pollen and honeydew elements is the most important tool used to determine the botanical origin. According to the Turkish Food Codex Communiqué on Honey, it’s necessary to determine the botanical origin of the honey to inform the buyers with the label on the package. Our aim was to detect the botanic origin and comparison with their label information content compliance of packaged honeys produced in Turkey. In this context, pollen compositions of honeys, the number of honeydew elements, total number of pollen and honeydew elements in 10 grams of honey, percentage of moisture and starch were examined. As a result, moisture values were found suitable. 10 honeys didn’t match with the botanical origin declared in the label, and in three honey samples more than 10% starch was found.