The composition of honey varies depending on many factors such as flora, climatic characteristics, collection time and stile. In determining the quality of honey, its chemical origin and antioxidant properties should be investigated. In this study, melissopalinological, moisture, total phenolic content, glucose and fructose ratio were measured in 16 honey samples collected from Bilecik province. Accordingly, 35 different plant taxa belonging to 20 families were found. When total pollen counts were evaluated, six honeys were found to be normal quality whereas ten honeys were considered to be low quality. The moisture content of honeys varied between 15.8% and 19.5%. Fructose/glycose ratio of honeys was found to be between 0.96 and 1.19. Total phenolic content of honey sample was determined as the lowest value of 33 mg GAE/ 100 g and the highest value of 81 mg GAE/ 100 g. GC-MS analysis showed that honey samples were rich in volatile components.
Balın içeriği toplandığı bölgenin florası, iklimsel özellikleri, toplanma zamanı ve şekli gibi birçok etkene görefarklılık gösterebilmektedir. Balın kalitesinin belirlenmesinde başta bitkisel orijini olmak üzere kimyasal veantioksidan özelliklerinin de ortaya konulması gerekmektedir. Yapılan bu çalışmada Bilecik ilinden toplanan 16adet bal örneği melissopalinolojik açıdan incelenmiş, balların nem, toplam fenolik madde miktarı, glukoz, fruktozoranları ve aroma bileşenleri belirlenmiştir Elde edilen bulgular sonucu ballarda 20 familyaya ait 35 farklı bitkitaksonuna rastlanmıştır. Toplam polen sayıları açısından değerlendirildiğinde 6 adet balın normal, 10 adet balın isedüşük kalitede oldukları görülmüştür. Balların nem içerikleri %15.8 ile %19.5 arasında değişmektedir. Ballarınfruktoz/glikoz (F/G) oranlarının ise 096 ile 1.19 aralığında olduğu belirlenmiştir. Ballarda toplam fenolik maddemiktarı en düşük 33 mg GAE/ 100 g iken en yüksek 81 mg GAE/ 100 g olarak ölçülmüştür. GC-MS analizlerisonucu balların aldehitler, alifatik asit ve esterleri, alkoller, ketonlar, terpenler ve yağ asitleri gibi bileşik gruplarınıiçerdikleri gözlenmiştir.