EXTRACTION CONDITIONS FOR DIFFERENT PARTS OF MELOCAN (SMILAX EXCELSA L.) USING SUPERCRITICAL CARBON DIOXIDE


Bostancı E., ŞAHİN Ö., Vural H.

GIDA, vol.50, no.1, pp.42-55, 2025 (Peer-Reviewed Journal) identifier

  • Publication Type: Article / Article
  • Volume: 50 Issue: 1
  • Publication Date: 2025
  • Doi Number: 10.15237/gida.gd24065
  • Journal Name: GIDA
  • Journal Indexes: TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Page Numbers: pp.42-55
  • Hacettepe University Affiliated: Yes

Abstract

Melocan, which is very important in both traditional Turkish cuisine and traditional medicine, especially in the Black Sea region of Türkiye, is a climbing, thorny and perennial plant that grows naturally in the bushy woodlands. In the study, different melocan parts (sprout, fruit and leaf) have been extracted under two different pressure levels (250 and 350 bar), temperatures (30 and 50 °C), durations (60 and 90 minutes), and two different levels of ethanol concentration (10% and 20%) through supercritical carbon dioxide (Sc-CO2) extraction method, which is an environmentally-friendly method. It has been observed that the melocan leaf which has been extracted through Sc-CO2 at 350 bar pressure and 50 °C which has been modified with 20% ethanol for 90 mins has the richest total phenolic substance content (TPC) as 2265.1 mg gallic acid equivalent (GAE)/kg dry weight and total antioxidant capacity (TAC) as 2876.7 mg trolox equivalent (TE)/kg dry weight.
Özellikle Türkiye’nin Karadeniz bölgesinde hem geleneksel mutfak kültüründe hem de geleneksel tıpta oldukça önemli yere sahip olan melocan, ormanlık arazilerin çalılık bölgelerinde kendiliğinden yetişen tırmanıcı, dikenli ve çok yıllık bir bitkidir. Bu çalışmada çevre dostu bir yöntem olan süperkritik karbon dioksit (Sc-CO2) ekstraksiyon yöntemi ile melocan bitkisinin farklı kısımları (filiz, meyve ve yaprak); iki farklı basınç (250 ve 350 bar), sıcaklık (30 ve 50 °C), süre (60 ve 90 dakika (dk)) ve iki farklı etanol konsantrasyonunda (%10 ve %20) ekstrakte edilmiştir. 350 bar basınç ve 50 °C'de, %20 etanol ile 90 dk Sc-CO2 ekstraksiyonuna tabii tutulan melocan yaprağının; 2265.1 mg gallik asit eşdeğeri (GAE)/kg kuru ağırlık olarak toplam fenolik madde (TFM) ve 2876.7 mg troloks eşdeğeri (TE)/kg kuru ağırlık olarak toplam antioksidan kapasite (TAK) açısından en iyi sonucu verdiği belirlenmiştir.