KATARAKT CERRAHISINDE DEKSMEDETOMIDIN VE REMIFENTANILIN INTRAOPERATIF SEDASYONDA KARŞILAŞTIRILMASI


Kaya C., Çelebi N., Canbay Ö., Debbağ S., Aypar Ü.

TARK 2011, Antalya, Türkiye, 26 - 30 Ekim 2011

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Hacettepe Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Katarakt cerrahisi yapılacak günübirlik cerrahi hastalarında deksmedetomidin ve remifentanil infüzyonu ile yapılan sedasyonu, perioperatif dönemde solunum depresyonu ,BİS monitörizasyonu ile sedasyon düzeyi ,cerrah ve hasta memnuniyeti;postoperatif dönemde ise ağrı ve bulantı-kusma açısından karşılaştırmaktır

Katarakt cerrahisi uygulanacak ASA I-III,40-80 yaş arası 80 hasta çalışmaya dahil edildi .Hastalar remifentanil uygulanan grup (grupI) ve deksmedetomidin uygulanan grup (grupII) olmak üzere 40’ar kişilik iki gruba ayrıldı. Hastaların 5 dakikada bir BİS değerleri ,oksijen satürasyonu(SpO2), kalp atım hızı(KAH) ve kan basınçları kaydedildi. Tüm hastalara subhipnotik dozda propofol 0.5mg/kg uygulandıktan sonra peribulbar 4-5 ml ve periorbital blok için 2-3 ml lidokain uygulandı. Grup I ‘e Deksmedetomidin yükleme dozu 1µg/kg ,devamlı bazal infüzyon dozu 0.4µg/kg/sa olarak devam edildi. Grup II’ye Remifentanil 0.05 µg/kg/dk dozu ile infüzyon verildi. Sedasyon düzeyini saptamak için “Modifiye Observer’s Assesment of Alertness/Sedastion skalası(OAA/S)”ndan yararlanıldı. Hastaların analjezi ve sedasyondan memnuniyetlerini değerlendirmek için operasyon başlangıcı ve perioperatif her 5 dakikada bir olmak üzere ,6 puanlı skala kullanıldı. Operasyon boyunca visual rating skalası(VRS) ve sedasyon düzeyi ,operasyon sonrasında ise Visual Analog Skalası(VAS), sedasyon düzeyi ve bulantı –kusma değerlendirildi.

İki grup arasında ortalama arter basınçlarında ve kalp hızları bakımında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. 25. ve 30. dakikalar hariç belirli zaman aralıklarında bakılan saturasyon değerleri deksmedetomidinde remifentanile göre anlamlı şekilde yüksek saptanmıştır. Solunum hızları açısından remifentanil’in deksmedetomidine göre anlamlı fark oluşturacak şekilde solunum depresyonu yaptığı tespit edilmiştir. İki grup arasında operasyon boyunca tüm zamanlarda VAS değerlerinde bir fark saptanmamıştır. Deksmedetomidin grubunda remifentanil grubuna göre daha düşük VRS değerleri saptanmıştır. Deksmedetomidin grubunda remifentanil grubuna göre daha düşük OASS değerleri saptanmıştır. BİS değerlerinde deksmedetomidin grubundaki düşüşün ,remifentanil grubuna göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Cerrah memnuniyeti açısından deksmedetomidin grubu daha üstün bulunmuştur .

Katarakt cerrahisinde deksmedetomidin uygulanmasının,istenen sedasyonu sağlarken,sistemik etkilerinin az oluşunun ve solunum depresyonu yapmamasının da avantajlı olduğunu tespit ettik. Katarakt cerrahisinde ,derin sedasyon sağlanmasında deksmedetomidinin kullanımını önermekteyiz.