Farklı Türdeki Spiral Zenginlestiricilerde Ince Taneli Krom Cevheri Kazanımının Arastırılması


Creative Commons License

İzerdem D. (Yürütücü), Ergün Ş. L.

TÜBİTAK Projesi, 2022 - 2023

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Mayıs 2022
  • Bitiş Tarihi: Mayıs 2023

Proje Özeti

Yüksek tenörlü krom cevheri rezervleri dünya genelinde giderek azalmakta, mineraller yatak içerisinde çoğunlukla ince tane boyunda saçınımlar halinde bulunmakta ve yüksek tenörlü yeni yatakların keşfi güçleşmektedir. Öte yandan krom cevheri piyasalarda talep görmeye devam etmekte ve Türkiye ekonomisine önemli katma değer sağlamaktadır. Bu sebeple, düşük tenörlü, ince taneli krom cevherinin zenginleştirme uygulamaları önem kazanmaktadır.

İnce taneli krom kazanımına yönelik şlam masaları ve yüksek yerçekimli ayırıcılar (MGS), zenginleştirme tesisleri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak şlam masalarının tesislerde kapladıkları yer ve MGS’lerin maliyetleri düşünüldüğünde, bunlara alternatif oluşturabilecek başka bir ekipmanın kullanımı gündeme gelmektedir. Spiral zenginleştiriciler kullanılarak ince tane boyundaki krom cevherinin ayrımı bu çalışmada ele alınacaktır. Projedeki temel amaç, farklı geometrideki spiral zenginleştiricilerin ayrım koşullarını optimize ederek ince tane verimini arttırmaktır.

Spirallerde ince tanelerin konsantre bandından atık akışına doğru kaybediliyor olmasının en büyük sebeplerinden birinin besleme tane boyu olduğu düşünülmektedir. Bu proje, zenginleştirme öncesi beslemeyi tane boyuna göre sınıflandırılmanın, ince tane kazanımına etkisini farklı spirallerde incelemeye dayanan özgün bir çalışmadır.

Bu kapsamda, 3 farklı geometride spiral zenginleştirici kullanılarak deneysel çalışmalar gerçekleştirilecektir. Besleme numunesi olarak -100+20 µm tane boyu aralığındaki kromit cevheri kullanılacaktır. Beslemenin % katı miktarı, akışın debisi ve spirallerin bölücü bıçak ayarlarının değiştirilmesinin nihai konsantre verimine ne şekilde etki edeceği incelenecektir.

Spirallerde yalnızca ince krom taneleri kullanılarak yapılacak bu araştırma, uygun ayrım koşullarının belirlenmesi yönünde cevher hazırlama literatürüne katkı sağlayacağı düşünülmektedir. İnce taneli ve düşük tenörlü krom cevherinin spirallerde zenginleştirilebiliyor olması, tesis atıklarının daha düşük maliyetlerle yeniden kazanımı alanında da umut vadeden bir çalışma olacaktır.