Kök kanal yenilenmesinde kullanılan farklı söküm tekniklerinin ve kanal dolgu patlarının kırılma dayanımına etkisi in vitro çalışma


Creative Commons License

UZUNOĞLU ÖZYÜREK E. (Yürütücü), DERİNLER N., ATEŞ B., BENDER D., POLAT B. A.

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2022 - 2023

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Şubat 2022
  • Bitiş Tarihi: Nisan 2023

Proje Özeti

Giriş: Bu çalışmanın amacı kanal yenileme tedavilerinde kanalı sökmede kullanılan farklı döner eğe sistemlerini takiben, kök kanalını doldurmada kullanılan farklı kanal dolgu materyallerinin kırılma dayanımına olan etkisinin incelenmesidir.
Materyal ve Metot: 100 adet çekilmiş tek köklü ve tek kanallı alt premolar dişin, radyografik apekslerinden 1 mm kısa olacak şekilde apeks bulucu (locator) yardımı ve 15K eğeyle çalışma boyu belirlenecektir. Devamında Protaper Universal (PTU) F4 eğeye kadar genişletilip AH plus kanal patı ile doldurulacaktır. Örnekler 2 hafta (%100 nem, 37°C) bekletilecektir. Söküm için iki gruba ayrılacaktır. Grup 1(n=50) PTU eğeleri ile sökülecektir. Grup 2 (n=50) Resiproc R40 eğe ile sökülecektir. Grup 1, PTU F5 eğesi ile genişletilip kendi içinde iki gruba daha ayrılacaktır. Grup 1a (n=25) AH plus kanal dolgu patı ve F5 gütaperka ile doldurulacaktır. Grup 1b (n=25) biyoseramik esaslı kanal dolgu patı ve F5 gütaperkayla doldurulacaktır. Resiproc R40 ile sökülen kanallar R50 ile genişletilip 2 gruba ayrılacaktır. Grup 2a (n=25) AH plus kanal dolgu patı ve R50 gütaperka ile doldurulacaktır. Grup 2b (n=25) biyoseramik esaslı kanal dolgu patı ve R50 gütaperkayla doldurulacaktır.
Devamında kırılma dayanımı testi için dişlerin etrafı alüminyum folyo (periodontal ligamenti taklit edecek) ile kaplanarak dişler akrile gömülecektir. Akrilin sertleşmesinden sonra alüminyum folyolar çıkartılıp oluşan boşluğa polivinil siloksan ölçü maddesi konacaktır.
Daha sonra kırılma dayanımı testine maruz bırakılacak ve 2 yönlü anova testi ile veriler SPSS programı yardımıyla değerlendirilecektir.